Boerenkaas

Boerenkaas

Op het gebied van kaas is er een duidelijk verschil tussen boerenkaas en Kaas van de Boerderij. Dit verschil ligt in de manier waarop de kaas gemaakt wordt. Dit wil echter niet zeggen dat één kaassoort beter is dan de ander. Er zijn een aantal voorwaarden waar een kaas aan moet voldoen alvorens het boerenkaas genoemd mag worden:

  • Boerenkaas wordt bereid uit rauwe melk waarbij de melk niet warmer mag worden dan 40 graden celcius.
  • De melk moet van eigen veestapel komen en de producerende boer mag maximaal één keer de totale hoeveelheid melk bijkopen.

Het hele proces van bereiding is dus in handen van de boer. Er wordt gewerkt met super verse melk.

Boerenkaas is te herkennen aan het GTS logo op het etiket en/of banderol. GTS staat voor Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Naast dit logo wordt boerenkaas ook voorzien van het kaasmerk. Het kaasmerk wordt na het persen van de wrongel in de korst verwerkt en heeft het model van een tonnetje waarop vermeld staat: Gegarandeerde Traditionele Specialiteit, bereid uit rauwe melk.

Boeren die produceren onder het KB zegel zijn aangesloten bij de stichting Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten. Op het kaasmerk worden letters KB aangegeven. Boeren die produceren onder het KB zegel staan onder verhoogde controle van deze stichting.

Daarnaast hebben we de categorie kaas van de boerderij. Deze heeft net als boerenkaas zijn eigen regelgeving. Kaas van de boerderij is kaas die:

  • In Nederland bereid is met de melk die voor ten minste 50% afkomstig is van eigen veestapel.
  • Er mag melk worden bijgekocht, maar de hoeveelheid mag in totaal niet meer bedragen dan de productie van eigen bedrijf en mag van maximaal 2 melkveehouders afkomstig zijn.
  • De melk wordt tijdens de bereiding verwarmd tot een maximum van 64 graden celcius.

't Kaaspunt

Keiweg 7a
4901 JD Oosterhout NB
+31162465275

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 19:00
zaterdag 08:30 - 17:00
zondag Gesloten