Brood vanmenno

 

Brood zoals brood bedoeld is: zuiver en puur van smaak. Dat is Menno ’t Hoen zijn kracht. Hij bakt brood zoals de Fransen het doen: van ongecorrigeerd meel, veel water en gebakken op de stenen vloer van de oven. Opgeleid in Frankrijk weet hij als geen ander hoe je dat doet! Speciaal voor Ekoplaza bakt hij het voor 80%: “Zo kan jij het thuis verder afbakken en krijg je een prachtige korst. Voor mij het meest waanzinnige deel van brood.”

"Veertien jaar geleden stond ik midden in de nacht in een klamme kelder in het 18e arrondissement van Parijs een lijmtegel met voor hun leven vechtende muizen van mijn schoenzool te trekken terwijl ik vocht tegen de overweldigen-de hitte van de immense houtgestookte steenoven uit 1912. Dat ik hier écht brood zou leren bakken, wist ik toen nog niet.

“Il arrive! 5 minutes!” Verbaasd zie ik collega bakkers wegstuiven. Even later komt Basil briesend de krakkemikkige houten keldertrap afgestormd. Ik ben de enige die op de werkbank is blijven zitten met een sandwich en een blikje cola. We hebben dan ook 10 uur nonstop gewerkt. In de nacht. Onder niet al te ideale omstandigheden.

Het brood is bagger. Dat is vrij vertaald de boodschap van Basil. We zijn incompetente kaffers. Dat dit niet het moment is om er fijntjes op te wijzen dat we slechts zijn eigen aanwijzingen hebben opgevolgd om hem te laten zien dat die niet werken, blijkt als ik enkele seconden later met mijn hoofd in de historische oven verdwijn, gedwongen door de harde hand van Basil in mijn nek.

Menno-voor-de-oven-in-Frankrijk.jpg

voor de oven van Moulin de la Vierge
(een lefort & fils uit 1912)

Ik neem ontslag. Een jaar lang werken onder de tirannie van Basil Kamir was voldoende om het allerbeste brood te leren bakken dat ik ken. Niet van hem, maar van zijn bakkers."

brood3

't Kaaspunt

Keiweg 7a
4901 JD Oosterhout NB
+31162465275

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:00 - 17:30
woensdag 09:00 - 17:30
donderdag 09:00 - 17:30
vrijdag 09:00 - 19:00
zaterdag 08:30 - 17:00
zondag Gesloten