Onze Noord Hollandse kazen zijn gegarandeerd lactose vrij van jong t.m. overjarig.. De gebruikte toevoegingen aan onze kaas zijn: E251 (natrium nitraat) en E160A (caroteen) en E160B (annatto).en bovendien zijn ze vegetarich gestremd met microbiëel stremsel.
Het volledig uitsluiten van lactose in kaas kun je nooit volledig garanderen. Er kunnen nog sporen aanwezig zijn. Er zijn echter wel de volgende richtlijnen:Bij alle Hollandse harde kazen (Goudse, Edammer, Boerenkazen, Geitenkaas, Schapenkaas) is sprake van een zodanig productieproces dat de lactose tijdens het proces wordt uitgewassen/verzuurd.
Wat er na de bereiding van de kaas nog overblijft is zeer weinig lactose en verdwijnt binnen 24 uur na de productie. Er blijft dus een nihil meetwaarde achter in de kaas. Voor harde buitenlandse kazen geldt in dit geval hetzelfde. (Emmenthaler, Gruyère, Cantal, Parmesan etc.)
Half harde kazen (witschimmel, roodbacterie en blauwader) worden eigenlijk op de zelfde manier bereid als de Hollandse kazen. Hier zal de meetwaarde minimaal zijn (0,3% tot 1,5%). Als je nog wat lactose kan verdragen kun je deze eten (let op dat de lactose niet opstapelt) maar dus niet bij een ernstige lactose intolerantie. Denk aan Roquefort, Feta, St. Albray, Brie, Camembert, Zachte geitenkaas etc. Kijk ook altijd of de suikers en koolhydraten op 0 staan. Je zal dus zelf een stukje moeten uitproberen welke kaas je wel of niet kan verdragen dat is bij iedereen weer anders. Een hele spannende klus.
Echter bij de zachte (wei)kazen zoals Ricotta, Hüttenkäse, Mozzarella etc. stopt deze verzuring van de kazen tijdens het productieproces en wordt vaak nog een chemische verzuring toegepast. Deze kazen bevatten vaak tot 3% lactose. Dus kijk uit met verse kazen! Voor mensen met een lactose-intolerantie zou het dus mogelijk kunnen zijn om Hollandse en buitenlandse harde en halfharde kazen te nuttigen. Voor mensen met een ernstige lactose intolerantie reageert men meestal op iedere kaas anders en zou men eerst een klein stukje kunnen uitproberen van de harde kazen.
Bij alle kaas moeten de suikers en koolhydraten allebei altijd op 0 staan en dan zou je ze moeten kunnen eten.