De Saint-Nectaire is een platte kaas uit de Auvergne met halfzachte zuivel en een korstkleur die varieert van grauwwit tot bijna oranje. De paté is romig en de volle smaak is aards en nootachtig. Tijdens de rijping op roggestro van 6 weken wordt de kaas gewassen en ontwikkelt de volledig natuurlijk korst. Het toegekende keurmerk schrijft voor dat de kaas geproduceerd wordt van rauwe melk van een enkele kudde Salers-koeien, binnen het gebied waar zij grazen. De rijke vulkanische bodem op minimaal 1000 meter hoogte en de wilde bloemen die de koeien eten zijn daardoor altijd terug te proeven in de kaas.
De Saint-Nectaire kent al een zeer lange geschiedenis. In de Middeleeuwen werd de voorganger van de huidige kaas ("fromage de gléo") genoemd als betaalmiddel voor de boeren om hun pacht te betalen. Het was toen nog een kaas die op roggestro (gléo) rijpte. Deels loopt de geschiedenis van de saint-nectaire gelijk op met de geschiedenis van de Cantal. De kazen hebben ook een gedeeltelijk overlappend productiegebied. Beide kazen zijn halfhard, en worden geperst.
Fantastische kaas voor de liefhebber